måndag 13 oktober 2008

Spritkurs.

Mellan den 6-8/10 var jag på Skarpö kursgård för att lära mig mer om Livets Vatten, också känt som Aqua Vitae (latin), Akvavit (Skandinavien), Eau-de-Vie (franska), Uisge Beatha (gaeliska) och Zhizennia Voda (ryska). Kärt barn har som bekant många namn.








I alla fall, så här såg dagarna ut:

Dag 1

10.15 Besök på Vin & Sprithistoriska museet

12.15 Lunch på Skarpö

13.15 Presentation av kursen, deltagare och handledare

13.45 Grundläggande teori

14.15 Provningsteknik, grundprovning

15.30 Teori: Kryddad sprit

16.00 Provning: Kryddad sprit

19.20 Drink före maten

19.30 Middag med sprit i matlagningen

----------------------------------------
Vin&Sprithistoriska museet var mycket intressant. Vi fick en genomgång av svensk sprithistoria av en skånsk transvestit (nej, jag skämtar inte, h*n kallade sig både Stefan och Nadja). En av de mest intressanta av alla prylar på museet är den gamla kopparpannan som står i entrén. Den användes en gång i tiden för att bränna Skeppets Whisky som Vin&Sprit krängde mellan 1955-1970. Whiskyns dåliga kvalitet gjorde att man fick avsluta produktionen 1970, trots att man vid det laget faktiskt börjat få fason på tillverkning och lagring.

Sedan var det dags att åka ut till kursgården på Skarpö för att inta dagens lunch. Det blev någon sorts hummerfond, vilket jag inte är överdrivet förtjust i, men det slank ner ändå.

Efter några grundläggande genomgångar av sprit överlag (till exempel vodka) samt provningsteknik så var det dags att ta sig an det kryddade brännvinet. Det var 11 sorter, och dessutom hade sadisterna till handledare smygit in en genever... I alla fall så skulle vi hitta tre sorter som dominerades av kummin, tre av dill, tre av malört samt två stycken udda. Jag behöver väl knappast säga att både smak- och doftsinnen var redigt mörbultade efter den här provningen.

Bild på provningen.

Lista på dryckerna (inte nödvändigtvis i rätt ordning):

1. Läckö Slottsakvavit (33-02)
2. Gammal Norrlands Akvavit (262-02)
3. Aalborgs Jubileum (173-01)
4. Herrgårds Akvavit (26-02)
5. Rånäs Brännvin (148-02)
6. Aalborg Taffel Akvavit (34-01)
7. Lysholms Linie Akvavit (59-02)
8. Porsbrännvin (265-02)
9. Snälleröds Besk (101-02)
10. Bäska Droppar (214-02)
11. Bokma (36-01)

På kvällen var det finmiddag och naturligtvis var det sprit i maten. Förrätten bestod av en vansinnigt starkt kryddad Gazpacho med tequila i. Varmrätten var fläskkött marinerad i Laphroaig och efterrätten glass och fruktsallad med en rombaserad sås till.

Vinet vi drack till:
Cremant d' Alcace 2004 (97400-01)
Thelema Rhine Riesling 2007 (99436-01)
Valpolicella Superiore Ripasso (976601-01)
-----------------------------------------------------

Dag 2

08.30 Tillbakablick på gårdagen

Kroppens nedbrytning av alkohol

08.45 Teori: Likörer

09.00 Provning Likörer

10.00 Teori: Brandy, Calvados, Grappa

12.00 Lunch

13.00 Provning: Brandy, Calvados, Grappa

14.00 Teori: Drinksprit

15.00 Provning: Drinksprit

17.00 Middag

18.30 Drinkblandning i baren

-------------------------------------------------------------
Efter en tillbakablick över gårdagen och ett föredrag om kroppens nedbrytning av alkohol så var det dags för alla damers favorit: likörerna. Här ingick även några jokrar, som en punsch och en anissprit. Den här provningen var lite mindre brutal än den med det kryddade brännvinet, dock kände man sig som en sockerråtta efteråt.

Bild på provningen.

Lista på dryckerna (inte nödvändigtvis i rätt ordning):

1. Cederlunds Caloric (592-01)
2. Disaronno (712-02)
3. Amarula (677-01)
4. Drambuie (700-01)
5. Séve Fournier (638-01)
6. Cointreau (609-01)
7. Creme de Cassis (675-02)
8. Bénédictine D.O.M (602-02)
9. Molinari Sambuca (723-02)
10. Ricard (746-01)

Just den sista på listan tog livet av det lilla jag hade kvar av smaklökarna. Sjukt intensiv anissmak.

Efter lunchen var det återigen dags för provning, denna gång Brandy, Calvados och Grappa. Det var mycket intressant, speciellt Brandyn då det inte är så värst länge sedan jag började dricka det.

Bild på provningen.

Lista på dryckerna (inte nödvändigtvis i rätt ordning):

1. Pisco (350-01)
2. Metaxa ***** (323-01)
3. Martell VS (171-01)
4. Janneau (330-01)
5. Grönstedts Extra (241-02)
6. Delamain XO (137-01)
7. Boulard (58-01)
8. Coeur de Lion 1983 (70001-01)
9. Grappa di Bassano (306-02)
10. Masi Grappa Mezzanella (347-02)

Knappt han man ta sig en eftermiddagskaffe innan det var dags för provning igen. Denna gång drinksprit, det vill säga de spritsorter förutom vodka som är vanligast när man gör fjolliga små drinkar. Jag fruktade denna provning, ty jag visste att tequila skulle ingå. Är det något jag verkligen hatar så är det tequila. Hur i helvete mexikanarna kunde få för sig börja destillera agave, denna vedervärdiga växt, är bortom mitt förstånd. Som det proffs jag är satte jag naturligtvis några dödskallar i protokollet när jag blev varse att det var tequila i glaset...

Bild på provningen.

Lista på dryckerna (inte nödvändigtvis i rätt ordning):

1. Gibson's (235-01)
2. Plymoth Gin (226-01)
3. Bombay Sapphire (109-01)
4. Bacardi (559-01)
5. Havana Club Blanco (511-01)
6. Havana Club 7 años (512-01)
7. Clément Rhum Vieux (514-01)
8. Sauza Blanco (65-01)
9. Tequila XQ Reposado (50-01)

Efter middagen så fick vi en smärre drinkutbildning i baren. Handledaren Thomas kunde teorin, men i praktiken var det värre. Han lyckades få varenda jävla drink surare än en gammal disktrasa. Efter några öl i goda kollegors sällskap så somnade jag gött.

Lite bilder på rummet:

Översikt

Sängen
Badrummet
Utsikten
-----------------------------------------------------------------------

Dag 3

08.30 Tillbakablick på gårdagen

08.45 Teori: Skotsk whisky

10.00 Teori: Annan whiskey

11.00 Provning: Skotsk whisky

12.00 Lunch

13.00 Provning Annan whiskey

15.00 Avresa till Cityterminalen

------------------------------------------------------------------
Dag 3 var dagen D för mig. Whisky!!! Det var inte mycket jag fick lära mig som jag inte redan kunde, men lite nytt lyckades de klämma in i huvudet på mig i alla fall. Whisky är ju lite halvkrångligt för den som inte är intresserad av det, vilket blev tydligt när handledarna skulle försöka förklara de olika typerna:

Single Malt Scotch Whisky
Blended Malt Scotch Whisky
Single Grain Scotch Whisky
Blended Grain Scotch Whisky
Blended Scotch Whisky

Provningen var riktigt skoj, för här kunde jag mer eller mindre sätta in varenda sort i rätt fack. Dock kunde jag bara gissa rätt på märke på en av dom (Laphroaig).

Bild på provningen.

Lista på dryckerna (inte nödvändigtvis i rätt ordning):

1. Stewart's (483-01)
2. Dewar's 12 Years (204828-01)
3. Glenfiddich 12 Years (440-01)
4. The Macallan 12 Years (478-01)
5. Morrisons's Islay Legend (405-01)
6. Laphroaig 10 Years (571-01)

Efter denna provning så var det dags för nästa; Övrig Whisky och Whiskey (lägg märke till skillnaden i stavning)

Bild på provningen.

Lista på dryckerna (inte nödvändigtvis i rätt ordning):

1. Black Velvet (506-01)
2. Paddy (536-01)
3. Black Bush (497-01)
4. Maker's Mark (558-01)
5. Jim Beam (503-01)
6. Gentleman Jack (10614-01)
7. Karuizawa (490-01)

De länder vi gick igenom nu var USA, Kanada, Irland och Japan. Irländsk whisky är lätt att känna igen då det påminner starkt om druvan Savignon Blanc, dvs många toner av grönt samt det distinkta "kattpisset". Japanen var tämligen lätt att hitta då Japansk whisky är snarlik den Skottska. Värre var det med USA och Kanada, då jag aldrig dricker whiskey från dessa länder, främst av principskäl.

Sedan fick vi åka hem. På stationen fick jag se hur det kan gå om man dricker för mycket sprit.

Inga kommentarer: